You all know 'bout pavlova? Well, this is makanan yang diaccept sebagai urban, so if you eat it, you are urban!! (matakeatastangankedada)
Jom jamu mata dulu, yum yum!
Pavlova with few layers :)
Last but not least,
I found it here.
Someone on Twitter give me this super EASY,marvellous, fabulous and glamourous recipe on how to make pavlova. Serious sangat senang, sangat sedap and and and even a guy can make it! Go dude!
Kat sini I salin balik resepi dia dalam bahasa Melayu.
Untuk 4-6 hidangan.
- 3 biji telur. ( putih sahaja)
- 3/4 cawan gula.
- 2 sudu tepung jagung
- 1 sudu esen vanilla
- Whipping cream
- Strawberry, blueberry, kiwi sebanyak mana yang anda mahu.
IMPORTANT NOTE.
1. Putih telur sahaja yang diperlukan. Kalau ada termasuk kuning telur jugak, haa confirm meringue anda tak jadi. Memang out lah pavlova tu.
2. Nak asingkan putih telur and kuning telur lagi senang kalau sejukkan dulu telur dalam peti ais. Then keluarkan telur dan asingkan terus. Make sure biarkan putih telur tu dalam suhu bilik after diasingkan untuk mengelakkan meringue tak jadi if putih telur tu masih dalam keadaan sejuk.
2. Make sure alatan yang digunakan dalam keadaan kering and tak berminyak. kalau tak nanti meringue tak menjadi.
3. Lepas tu gula tu masukkan sikit-sikit jangan letak semua terus.
4. Parchment paper kita kena guna sebelum bake pavlova. Kalau tak ada, guna kertas mahjong pun boleh. Tepek je kat loyang tu.
5. Jangan guna loyang tebal sangat takut pavlova lambat masak. In my case, i guna tudung periuk. hihi.
6. Selagi meringue tu tak pekat, terus kacau sampai bila angkat mixer tu dia jadi bertanduk. Kalau tak bertanduk teruskan kacau.
Well, tu yang penting dalam pembuatan pavlova and menghidangkannya.
Cara buat?
tengok dekat sini and untuk varieties of pavlova tengok sini
nak step by step dengan gambar, tgk sini.
Thanks !
Semoga berjaya anda semua, nanti nak upload pavlova yang I buat pulak. Hehe.
1 comment:
entry ni le aku nak bace nyoooo..
tp asek error bile nk bukak..
Post a Comment